Tilbage
EM i fodbold 2021 | Læs alt om denne spændende fodboldturnering

Mændenes europamesterskab i fodbold 2021

EM i fodbold 2021 var en oplevelsesrig begivenhed både under og udenfor fodboldkampene! UEFA’s præsident Michel Platini havde erklæret, at for at fejre europamesterskabets 60-års jubilæum, så ville begivenheden blive afholdt i flere forskellige nationer rundt om i Europa. Dette var den kun anden gang i fodboldens historie, at en større international fodboldbegivenhed blev afholdt af mere end to nationer.

Den globale coronavirus pandemi havde også mærkbare indflydelser på turneringen, og ligesom de fleste store fodboldslutrunder, så var der masser af spænding og drama. I denne artikel vil vi beskrive forskellige højdepunkter og begivenheder fra europamesterskabet i 2021, og derudover fokusere på Danmarks kampe, præstationer og resultater.

EM i fodbold 2021 - hvad skete der?

EM 2021 bød på masser af overraskelser og særlige omstændigheder, og i det kommende vil vi kigge nærmere på de mest bemærkelsesværdige øjeblikke, og hvad der skete ved turneringen i 2021.

Covid-19 udskydelse og værtsnationerne

Som tidligere nævnt, markerede denne fodboldturnering 60-års jubilæet for EM i fodbold, og den blev derfor afholdt i flere forskellige lande. Der var indledningsvist udvalgt 13 spillesteder rundt om i Europa, men dette blev reduceret til 11, inden turneringen fandt sted. I sidste ende var de valgte værtsnationer Aserbajdsjan, Danmark, England, Tyskland, Ungarn, Italien, Holland, Rumænien, Rusland, Skotland og Spanien.

Som mange fodboldelskere vil huske, så blev EURO 2020 udskudt til 2021 på grund af Covid-19, som ankom til Europa, med det første bekræftede tilfælde i Bordeaux i Frankrig, den 24. januar 2020. Til at starte med forsøgte UEFA at finde på alternative arrangementer, der ville medføre at turneringen kunne afholdes, men eftersom de største europæiske ligaer såsom Premier League, Bundesliga, La Liga og Serie A blev suspenderet, kunne man tydeligt se, at det ikke ville være muligt at afholde EURO 2020 på det planlagte tidspunkt i sommeren 2020. UEFA annoncerede i marts 2020 at fodboldturneringen ville blive udsat til 2021, hvor den ville blive afholdt fra den 11. juni til den 11. juli. Herefter blev EM 2020 bedre kendt som EM 2021.

Vinderen af EM 2021

Portugal var de forsvarende mestre af EM-titlen i 2021, efter at have vundet finalen i EM 2016 mod værtsnationen Frankrig. Portugiserne kunne dog ikke forsvare mesterskabet, og de blev slået ud af Italien i ottendedelsfinalen.

Det var Italien, der for anden gang kunne løfte EM-trofæet, efter de vandt finalen over England i en straffesparkskonkurrence. England var ellers udnævnt som store favoritter til turneringen, og det blev lidt af en genfødsel for det engelske hold, der under Gareth Southgates ledelse slog Danmark ud af semifinalen og faktisk kom foran i finalen mod Italien - desværre holdt det ikke for englænderne, og vi ved alle, hvad der skete i straffesparkskonkurrencen, hvor Saka, Sancho og Rashford endte som de store syndebukke.

Turneringens topscorere

EM 2021 bød på masser af mål, og nedenfor kan du se topscorerne i turneringen.

• 5 mål: Cristiano Ronaldo (Vinder), Patrik Schick
  • 4 mål: Romelu Lukaku, Harry Kane, Karim Benzema, Emil Forsberg
  • 3 mål: Kasper Dolberg, Raheem Sterling, Georginio Wijnaldum, Robert Lewandowski, Álvaro Morata, Haris Seferovic, Xherdan Shaqiri

Danmarks højdepunkter

EM 2021 var en af de bedste internationale turneringer for Danmark i lang tid, og der var masser, som danskerne kunne være stolte af! Danmark havde på papiret et svært gruppespil, men et imponerende resultat i den sidste gruppekamp mod Rusland, hvor danskerne udklasserede russerne 4-1 i Parken og det så dem gå videre til ottendedelsfinalen.

Senere i denne artikel har vi en sektion, hvor vi yderligere beskriver en række af Danmarks største højdepunkter ved EM 2021.

Hvem vandt EM 2021?

Det var Italien, der endte med at vinde finalen ved europamesterskabet i fodbold i 2021, og det var deres første EM-titel siden 1982, hvor de slog Vesttyskland i finalen.

Italienerne startede stærkt i gruppe A, hvor de vandt et intenst opgør mod Tyrkiet den 11. juni med hele 0-3. Deres næste gruppekamp var mod Schweiz den 16. juni, og her etablerede de sig virkelig som favoritter, med endnu en imponerende 3-0 sejr! Den sidste kamp de spillede i puljen var mod Wales den 20. juni, og her endte de gruppe A med endnu en sejr, og de opnåede dermed at holde deres mål rent under hele gruppespillet!

Italien skulle nu møde Østrig i ottendedelsfinalen den 26. juni, og efter 0-0 i ordinær spilletid, bød den forlængede spilletid på masser af drama! Italien endte med at vinde kampen 2-1, efter der blev scoret hele 3 mål i den forlængede spilletid.

I kvartfinalen ventede giganterne Belgien, der i 2021 var øverst på FIFA’s rangliste over bedste landshold i verden. Kvartfinalen blev spillet den 2. juli på Allianz Arena i München, Tyskland. Italienerne var foran med 1-2 efter første halvleg, og dette blev også kampens resultat, som sendte dem videre til næste runde.

Italiens semifinale fandt sted den 7. juli på det legendariske stadion Wembley i London, hvor de stod ansigt til ansigt med Spanien. Kampen endte 1-1 efter forlænget spilletid, hvilket betød at der blev afholdt en straffesparkskonkurrence! Her endte italienerne med at dominere, og resultatet af straffesparkskonkurrencen blev 4-2, som sendte Italien i finalen. Italien vandt finalen og kunne løfte trofæet som mestrene ved EURO 2020. Du kan læse om finalekampen i turneringen i den kommende sektion.

EURO 2020 - Finalen

Finalen ved europamesterskabet stod mellem værtsnationerne Italien og England, og den blev afholdt den 11. juli på Wembley Stadion i England. På grund a covid-19 restriktioner, endte 67173 publikummer med at se finalen på stadionet, mens fodboldkampen havde cirka 328 millioner globale tilskuere, der så med på skærmen! Kampens dommer var hollandske Björn Kuipers, og landsmændene Sander van Roekel og Erwin Zeinstra opererede som assisterende dommere i fodboldkampen. Derudover var tyskeren Bastian Dankert den primære VAR-dommer, da EM 2021 var den første internationale fodboldturnering, der tog denne teknologi i brug.

Kampen startede i højt tempo, og allerede efter to minutters spil, scorede forsvarsspilleren Luke Shaw kampens første mål efter et flot kontraangreb, og bragte dermed England i front med 1-0. Dette er stadig det hurtigste mål, der nogensinde er blevet scoret i en EM-finale! Italien begyndte efter det 15. minut at dominere boldbesiddelsen i kampen, hvilket førte flere store chancer med sig. Henimod slutningen involverede England sig igen mere i kampen, og kom til et par gode afslutninger, dog uden mål. Italienerne var ikke i stand til at udligne, og dermed endte første halvleg med England i front med 1-0.

Anden halvleg startede med forsøg fra både Italien og England, men der blev stadig ikke scoret yderligere mål i halvlegens første tredjedel. Italien begyndte at presse englænderne yderligere, og efter 66 minutter headede Marco Verratti bolden mod mål fra et hjørnespark, men den engelske målmand Jordan Pickford fik med fingerspidserne sent bolden ud på stolpen. Dette var dog ikke nok til at bringe bolden i sikkerhed, og den italienske veteran Leonardo Bonucci kom først til bolden og scorede tæt foran målet til 1-1. Anden halvleg fortsatte med intense opgør og masser af spænding, men der blev ikke scoret flere mål. Dette betød at kampen nu gik ind i forlænget spilletid.

I den forlængede spilletid startede England stærkt og spillede sig til flere chancer. Italienernes forsvar var dog nærmest uigennemtrængeligt, og de første 15 minutter forløb uden yderligere mål. De sidste 15 minutter af den forlængede spilletid forløb med flere intense opgør mellem spillerne, men bød ikke på de helt store chancer, hvilket betød at kampen skulle afgøres via en straffesparkskonkurrence!

Der var som altid masser af drama og spænding, mens spillerne fra begge hold sparkede deres straffespark, men det var Italien, der til sidst vandt straffesparkskonkurrencen med 3-2, og som dermed modtog titlen som vinder af EM 2021!

Danmarks præstation ved slutrunden

Danmark var i 2021 på tiendepladsen på FIFA’s verdensrangliste over landshold, og var dermed blandt favoritterne ved EURO 2020. Mange af os husker det, som var det i går, da Danmark vandt EM i 1992, som på det tidspunkt var en kæmpe overraskelse! Måske var der en mulighed for at danskerne kunne snuppe endnu en titel?! Danmark blev trukket til at spille i gruppe B, hvor de havde selskab af Finland, Rusland og Belgien, der i 2021 var øverst på FIFA’s verdensrangliste.

Eriksen-drama i Parken

Danmarks første kamp var mod Finland i Parken den 12. juni, og efter en forholdsvis skuffende præstation sluttede kampen med 0-1 til Finland. Kampen bød på masser af drama, og det var i denne kamp at Christian Eriksen faldt om i slutningen af 1. halvleg, og kampen blev udsat til senere på aftenen. Det var en hård start for Danmark både følelsesmæssigt og resultatmæssigt, og de skulle nu bruge et godt resultat mod Belgien den 17. juni.

I denne kamp kom Danmark foran efter kun to minutters spil, og dette var også resultatet efter første halvleg. I anden halvleg skruede Belgien op for tempoet, og de endte med at vinde kampen 1-2, efter mål scoret efter 55 og 70 minutter. Det så nu meget skidt ud for Danmark, og der skulle flere forskellige resultater til i andre kampe, før der var en chance for at gå videre fra gruppespillet. Danmark mødte stærkt op til deres sidst gruppespilkamp mod Rusland den 21. juni, og de vandt efter en dominerende indsats hele 1-4, hvilket endte med at være nok til at sende dem i ottendedelsfinalen.

Danmark skulle nu møde Wales i, hvad der så ud til at blive et lige og intenst opgør. Dette var dog ikke helt tilfældet, da Danmark spillede en fænomenal kamp, og vandt med 0-4 efter mål fra Dolberg, Mæhle og Braithwaite.

Danmark befandt sig nu i kvartfinalen mod Tjekkiet den 3. juli, og her startede Danmark igen utrolig stærkt, og var foran med 0-2 efter første halvleg. Tjekkiet opnåede nogle chancer i anden halvleg, og fik endda reduceret til 1-2. Dette endte med at blive slutresultatet, og Danmark havde dermed sikret sig yderligere progression i turneringen!

I semifinalen ventede England, som endnu ikke havde fået et mål scoret imod sig i turneringen! Fodboldkampen blev afholdt på Wembley Stadium den 7. juli, og Danmark kom sensationelt i front efter 30 minutters spil! Dette var dog kortfattet, da England fik reduceret inden slutningen af første halvleg. England dominerede meget af anden halvleg, men den ordinære spilletid endte 1-1.

I den forlængede spilletid scorede Harry Kane for England efter 106 minutter på et omdiskuteret straffespark, og desværre for Danmark, så blev kampens slutresultat 2-1, og de blev slået ud af turneringen.

Ofte stillede spørgsmål om EM i fodbold 2021

Hvem var topscoreren i turneringen?

Det var den legendariske portugisiske fodboldspiller Christiano Ronaldo, der vandt titlen som topscorer i EURO 2020. Han scorede fem mål, og med en assist vandt han titlen foran Patrik Schick, der også scorede fem mål, men som ikke havde en assist.

Hvilken dansker scorede flest mål i turneringen?

Kasper Dolberg blev Danmarks topscorer ved EM 2021, efter han scorede 3 mål ved turneringen.

Hvilken spiller blev kåret som den bedste ved EURO 2020?

Det var den italienske målmand Gianluigi Donnarumma, der blev kåret som turneringens bedste spiller. Dette var den første gang at en målmand fik tildelt denne prestigefyldte titel.

Hvor mange mål blev der scoret under EURO 2020?

Der blev scoret 142 mål i 51 kampe, hvilket svarer til et gennemsnit på 2,78 mål pr. kamp. Dette betød at EM i fodbold 2021 havde det største antal scorede mål pr. spillede kamp siden 1976!